Brott och Straff

image74


En blodig yxa. Två döda. Tätt i hälarna följer polisen med vittring på vem som utfört de brutala dåden. Kan den unge Raskolnikov överlista dem? Och kommer han att kunna överleva sina egna skuldkänslor?

Fiction och reality, teater och verklighet. Gränserna suddas ut när Dostojevskijs klassiker krockar med ett extremt samtida Göteborg. Det är ett av världens mest kända mord i mäktig modernisering signerad Mattias Andersson, konstnärlig ledare för Backa Teater. Och det liknar ingenting du sett förut.


Uppsättningen är en del av brott och straff-projektet, där vi bla diskuterat tematiken med göteborgare.

"på fem-i-topplistan över oförglömliga teaterupplevelser" Expressen/GT
"en rungande fullträff, som bör ge eko långt ut i teatervärlden" DN
"ensemblen är helt fantastisk" P1
"man blir överdådigt rikt och generöst underhållen" GP
fler pressklipp


Av: Fjodor Dostojevskij
Regi & bearbetning: Mattias Andersson
I rollerna: Anette Bjärlestam, Mats Blomgren, Pamela Cortés Bruna, Ylva Gallon, Anna Harling, Maria Hedborg, Rolf Holmgren, Joel Kinnaman, Rasmus Lindgren, Stephen K Lwanga, Sergej Merkusjev, Maryam Moghaddam, Ramtin Parvaneh, Laurence Plumridge, Ulf Rönnerstrand, Kjell Wilhelmsen, Lars Väringer
Musik: Stefan Abelsson, Anders Blad, Daniel Ekborg, Mats Nahlin, Bo Stenholm

http://www.stadsteatern.goteborg.se/backateater/pa-scen/brott-och-straff/




Så idag har man varit på Teater. Den var helt fantastisk! Skådespelarna var lysande och på slutet var det nära att det var jag som stog med Yxan. En sådan inlevelse .. Att kunna fängsla en publik på det viset som de gjorde.. Det är makalöst!
Den är så otroligt sevärd trots att den är tre timmar lång, man får träsmak och vissa töntiga ungdomar inte förstår att man skall hålla käft under sådana tillställningar!

Lyckades hålla mig ifrån Gråtandet hela pjäsen förrutom slutet. Då brast det. Så fruktansvärt mäktigt. Levande musik till och från under hela pjäsen alá rysk folkmusik och  en Tatu cover av tre störtcoola tjejer.
Trots att budskapet är djupt och det är en hemsk historia fick man sig ett par goda skratt som lättade upp det hela och gjorde den mera lättsmält. För det är onekligen en tung historia som i denna pjäs utspelas i mera modern tid istället för 1866 som boken skrevs upprinnligen.
Nu måste jag defenitivt läsa boken! Och ni med för den delen! Så det så!


Det var dagens kultur!

//E

Kommentarer
Postat av: http://TUMADRE.blogg.se

tack!

2008-05-06 - 22:05:41
URL: http://TUMADRE.blogg.se
Postat av: Jen

Vad underbart att göra nåt så kulturellt som ett teaterbesök. Det trodde jag inte om lilla E. Kanske är något jag borde prova på. Låter himla mysigt! Love

2008-05-07 - 09:06:08
URL: http://www.pansky.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0